понеділок, 16 жовтня 2017 р.

Гімназія – колиска поколінь

                                                             Моя гімназія, колиска поколінь,
Зв'язок іде від роду і до роду.
Гартують гідність тут і честі височінь,
І дух свободи рідного народу.
О. Гінда

Чортківська гімназія імені М.Шашкевича – навчальний заклад з понад столітньою історією, у стінах якої плекалась інтеліґенція Чортківщини. Цьогоріч минає 25 років, як вона відродилась у своєму першопокликанні – бути українською гімназією. З того часу щороку відкриває вона свої двері  перед майбутньою інтеліґенцією нації, яка урочисто складає присягу гімназиста на свято Покрови Пресвятої Богородиці.
Цьогорічна осінь стала особливою не лише для першокласників-гімназистів, але й для усіх випускників відродженої гімназії – з усіх усюд злетілись ластів’ята до своєї Alma mater, до своєї «Рідної школи». Подвір’я школи наповнилось дружніми обіймами, теплими зустрічами та ностальгійними спогадами.
Однак ще одна дата майоріла червоно-чорним стягом на сторінках історії України – відзначення 75-тої річниці утворення у лісах Волині Української повстанської армії. Вшановуючи пам’ять про усіх випускників гімназії, які брали участь у визвольних змаганнях за волю України, на урочистій лінійці посвяти у гімназисти учнів перших гімназійних класів було відкрито та освячено меморіальну дошку.
На урочистостях були присутні високоповажні гості, а саме: Чортківський міський голова Володимир Петрович Шматько та його заступник Роман Мирославович Тимофій. З Божим благословення до учнів та учителів гімназії, усіх випускників та гостей звернувся отець-доктор Мирослав Думич. Слова-спогади про учасницю визвольних змагань, випускницю гімназії Марію Потикевич-Заболотну линули від її онуки, тепер учителя гімназії Ю.Ю.Кушнір та правнука, учня 3-го гімназійного класу, Максима Кушніра. Право відкрити меморіальну дошку, яка від тепер висітиме на фасаді гімназії, надали саме нащадкам пані Марії. Опісля отець освятив дошку, вшановуючи пам’ять не лише про колишню повстанку п. Марію, але й про усіх тих випускників гімназії, які поклали своє життя на вівтар історії за волю та незалежність України.
Усі гімназисти, а особливо учні перших класів, з трепетом промовляли присягу гімназиста, обіцяючи добре вчитися, служити Богу та державі. Кожен з випускників пригадав ці хвилини, коли стояв на урочистій лінійці у свої 10 років і промовляв ці ж слова.

Скільки б років не минуло, а все-таки кожен випускник з гордістю повертатиметься на подвір’я «Рідної школи», пам’ятаючи, що він «випускник Чортківської гімназії ім. М.Шашевича».



























































Немає коментарів:

Дописати коментар

Привітання зі Світлим празником Христового Воскресіння! Христос Воскрес! Воістину воскрес!

#Христос_Воскрес "Воскресіння Твоє, Христе Спасе, ангели оспівують на небесах і нас на землі сподобив чистим серцем Тебе оспівуват...